Diabetes Mellitus type 2 (DM2) is een van de meest voorkomende aandoeningen in Nederland, en naar verwachting zal het aantal patiënten de komende jaar nog stijgen. DM2 ontstaat op latere leeftijd en is deels een erfelijke kwestie. Onderzoek heeft aangetoond dat regelmatig en gestructureerd bewegen een gunstig effect heeft op de regulering van het bloedglucosegehalte van DM2-patiënten.

Speciaal opgeleide DM2-fysiotherapeut

Voor deze doelgroep is een beweegprogramma ontwikkeld waarbij u traint onder leiding van een speciaal hiervoor opgeleide fysiotherapeut. Het programma duurt 1 jaar en omvat de volgende periodes:

  1. Week 1-3: tijdens het inleidende programma leert wat normale verschijnselen zijn tijdens beweging en hoe prettig bewegen kan zijn.
  2. Week 4-12: u gaat verder met het opbouwen van uw beweegprogramma. Op meerdere momenten vinden er individuele gesprekken of groepsbijeenkomsten plaats, waarin informatie wordt gegeven over bewegen en gezondheid.
  3. Week 12-48: u kunt nu zelfstandig, verantwoord en gezond bewegen. Na 12 weken neemt uw fysiotherapeut de resultaten van het beweegprogramma met u door en adviseert over een passend vervolg. U blijft 1x per week onder begeleiding sporten en gaat daarna 2x per week zelf aan de slag. Na 6 maanden en 12 maanden volgt opnieuw een evaluatie van de resultaten.
 

Afspraak

Bent u doorverwezen door (huis)arts of specialist of wilt u rechtstreeks naar de fysiotherapeut?