Echografie is een zeer bruikbare methode om in het lichaam te kijken. Echografie geeft een directe en pijnloze weergave van beweging, functie en anatomie van het lichaam.

Toepassingen binnen de fysiotherapie

Bij Therapiecentrum Veenstade passen we echografie toe bij onderzoek naar weefselschade en bewaking van revalidatie van:

  1. spieren
  2. pezen
  3. zenuwen
  4. slijmbeurs
  5. gewrichtsband
  6. kraakbeen
  7. meniscus
  8. kapsels
  9. botten

Hoe werkt echografie?

Bij echografie wordt gebruikgemaakt van hoogfrequente geluidsgolven. Deze kan de mens niet horen. De verschillende weefsels in het lichaam absorberen en weerkaatsen de geluidsgolven in verschillende mate. De computer vertaalt de geluidsgolven naar grijswaarden. Op het beeldscherm verschijnt een echo-afbeelding van de weefsels. Een echografie maken duurt gemiddeld 30 minuten en is in principe pijnloos. De echografist vertelt u wat hij ziet, en stuurt de bevindingen desgewenst naar uw huisarts.

Kosten en vergoeding

Echografie kan onderdeel uitmaken van fysiotherapeutisch onderzoek en wordt dan als consult gedeclareerd. De behandeling wordt geheel of gedeeltelijk vergoed door uw ziektekostenverzekeraar, afhankelijk van uw polis.

Afspraak

Bent u doorverwezen door (huis)arts of specialist of wilt u rechtstreeks naar de fysiotherapeut?